Uskomukset ja rituaalit

Susimorsian RPG:ssä sudet pelkäävät ja kunnioittavat kahta henkeä: Metsän Henkeä ja Pohjoistuulen Henkeä. Alla tietoa kummastakin omassa kohdassaan. Myöskin Graniitti ja Riivaus kuuluvat uskomuksiin, joten heistäkin on oma tietonurkkansa. Tutustu tähän osioon hyvin, sillä uskomukset ja rituaalit vaikuttavat sutesi elämään ja peliisi eniten!

Henkiä ei voi nähdä silmin: ne lähinnä tuntee kaikessa, mitä maailmassa tapahtuu. 

TÄRKEÄÄ! Kun olet roolipelaamassa foorumilla, jompikumpi admineista voi puuttua peliisi/peliinne jommallakummalla Hengellä, muuttaen esimerkiksi jo kerran valittua säätä: Pohjoistuulen Henki kontrolloi säätä enimmäkseen. Henget voivat myös puuttua peliin aiheuttamalla onnettomuuksia, kuten kivivyöryn tai jään pettämisen alta. Admin ei kuitenkaan tapa kenenkään hahmoa Hengen varjolla, ainoastaan jos niin on sovittu: toki muistakaa, ettei yksikään susi selviä monista vastoinkäymisistä ja onnettomuuksista peräkkäin, eli jos hahmosi on todella suututtanut Henget, nämä luultavasti tappavat suden. Silti, admin ilmoittaa tästäkin pelaajalle ja kysyy, miten siitä jatketaan - ennen toimenpiteitä.

Metsän Henki

Metsän Henki, Diabolus Sylvarum:

“Metsän halki kulki elävä ja väkevä henkäys, niinkuin jättikeuhkot olisivat henkäisseet, ja koko korpi vavahti näkymättömäin askelten astunnasta, ja suuret siivet, joitten leveyttä ei kenkään kuolevainen vielä ole mitannut, kätkivät korven salatumpaan pimentoon kuin on aarnikuusien katve.
Sillä tämä susi oli Diabolus sylvarum elikkä Metsän Henki, vaikka hän nyt vasta oikian hahmonsa edestoi." (ote Aino Kallaksen Sudenmorsian- romaanista)


Metsän Henki on suuri vaikuttaja susille, sillä se hallitsee maata ja kaikkea, mikä siitä kasvaa ja mikä sen päällä kulkee. Metsän Henki hallitsee susia vahvemmin kuin Pohjoistuulen Henki, sillä sudet syntyvät, kasvavat, elävät ja kuolevat maan päällä tallustellen. Sudet syövät enimmäkseen eläimiä, jotka ovat Hänen vaikutuksensa alaisena. Metsän Henki on ilkikurinen, viekas ja kiero: Hänen kanssaan ei suositella tehtävän kauppaa, vaikka sitäkin on aikojen saatossa harrastettu. Metsän Hengellä on nimittäin sellainen tapa, että tämä ottaa kaiken irti sudesta, joka hänen kanssaan uskaltaa kauppaa tulla tekemään, ja usein pettää lupauksensa saadessaan itse haluamansa. Metsän Hengen vaikutuksen tunnet voimakkaimmillan maanjäristyksinä, tulvina, metsäpaloina tai onnettomuuksina. Pienet vaikutukset näet hyvissä asioissa, kuten kasvien kasvamisessa, kuolleiden maatumisessa (=Metsän Henki ottaa sielun takaisin luokseen, jotta se voi syntyä uudelleen: ilman Metsän Hengen hyväksymää maatumista sielu ei voi syntyä uudelleen vaan kuolee) ja saaliseläinten hyvinvoinnissa. Metsän Henki ei ole siis aivan läpeensä paha: Hän rakastaa, mutta vain maata itsessään, joka antaa Hänelle voiman.

Pohjoistuulen Henki

Pohjoistuulen Henki, Borealis Alfa:

"Hän on galaktinen tuuli, katalysoiden virtauksia, Henki, joka liikkuu kaikessa ja kaikkialla. Hän on jumalainen henkäys, joka antaa elämän liekin kaikelle olevalle, näkymätön solaarisen energian ilmentymä. Hän, tuuli, on inspiraation puhallus, tuulen ravitseva voima. Hän ilmenee hengen liikkeenä, joka kulkee muodon läpi innostaen, puhdistaen ja inspiroiden." (pohjana tekstin luomiseen käytetty Mayojen uskomuksia)


Pohjoistuulen Henki, lyhyemmin pelkkä Alfa, on susille pienempi vaikuttaja kuin Metsän Henki. Sillä Alfa vaikuttaa ja omistaa kaiken, mikä liittyy ilmaan: sadeveden, joka putoaa taivaasta, pilvet, tuulen, ilmanvirtaukset. Alfa ei siis hallitse susia täysin: loppujen lopuksi hyvin vähän, sillä sudet eivät lennä, ja tärkein, mitä sudet ilmalla tekevät on hengitys. Tätä henkeä siis kutsutaan silloin, kun joku on vaarassa esimerkiksi tukehtua tai hukkua. Suurin vaikutus, mitä tulet havaitsemaan Alfalta ovat myrskyt, ukkoset, sateet, sumut ja pahimmassa tapauksessa -jos olet loukannut häntä erittäin pahasti- hän saattaa tukehduttaa sinut itse. Pieniä vaikutuksia ovat mm. aamukaste, aamu- tai iltausva, kaunis ilma ja lempeä tuuli. Alfa on oikeudenmukainen, ja saattaa vaikuttaa jopa lempeältä, mutta raivostuttuaan ei sitä todellakaan ole, ja olet todellisessa hengenvaarassa hänet suututettuasi. Lepyttelynä pienistä vääristä teoista Alfa ottaa mielellään vastaan pienen rukouksen tai uhrina yhden pikkueläimen, kuten metsähiiren.

Graniitti, Suvituulen perustaja: Riivaus, Ikiroudan perustaja

Graniitti, Suvituulen perustaja, Aian tytär:

Riivaus, Ikiroudan perustaja, sielunsa myynyt:


"Ja niin he katsoivat toisiaan, tietäen että loppu oli tullut: neito tiesi, mitä hänen oli tehtävä. Uroon mielessä taas pyöri pakokauhuiset ajatukset, hänen ainoa toiveensa oli päästä pakoon tuota kammottavaa ilmestystä, jolle oli mennyt myymään sielunsa. Neito heitti henkensä tämän vuoksi: hänen hyvyytensä koitui hänen kohtalokseen tuona revontulien yönä" (itsekirjoitettua materiaalia)

(Viereisen kuvan lineartin (C)Wyndbain.deviantart.com)

Graniitti (kuvassa oikealla) oli Suvituulen perustaja. Tämä oli hyväntahtoinen ja oikeudenmukainen, mutta sai maksaa rakastuttuaan väärään suteen, Riivaukseen. Graniitti maksoi Riivauksen velan hengellään, jotta tämä saisi elää, vaikka todellisuudessa Riivaus ei välittänyt Graniitista. Riivaus taas oli myynyt sielunsa Metsän Hengelle jotta olisi laumansa vahvin susi, eikä kukaan häntä voittaisi: mutta Metsän Henki petti hänet sekä Graniitin kierolla tavalla, ensin otettuaan Graniitin hengen maksuksi Riivauksen vapautuksesta, tämä tappoi Riivauksen heti seuraavana päivänä julmasti. Sanotaan, että Riivauksen sieluton henki vaeltaa pimeässä ikimetsässä etsien uhria, jotta voisi palata tekemään tuhojaan. Tämä on kuitenkin taru, joten siitä ei voi olla varma, tarina kulkee sudelta toiselle sukupolvien saatossa. Tarinat Riivauksesta ovat erittäin hyviä pelottamaan pienet pennut pois metsästä ja auttavat vanhempia kurin saamisessa, mutta sydämessään myöskin jokainen aikuinen kantaa pientä pelkoa siitä, että Riivaus palaa joskus. Tarinoita Graniitista kerrotaan pikkuhiljaa aikuiseksi tuleville nuorille naarassusille, jotta he tietäisivät että rakkaus on sokeaa ja että heitäkin voidaan pettää. Tarina auttaa myös nuoria tyttösusia ymmärtämään, että asiat voisivat olla pahemminkin.

Rituaalit

Pyhimmät eläimet

Pyhimpiä eläimiä metsästetään tai tapetaan vain rituaalitarkoituksissa tai niiden tarkoituksia palvellen.

Jos tappaa turhaan tai muuhun tarkoitukseen, tulee tuntemaan nahoissaan Alfan vihan.

Siivekkäät ovat pyhimpiä siksi, että ne ovat niin maan kuin tuulenkin yhteisiä. Ilman Metsän Henkeä niillä ei olisi paikkaa missä levätä ja syödä: ilman Alfaa niillä ei luultavasti edes olisi siipiä. Koska kumpikin hengistä on käyttänyt niin paljon energiaa siivekkäisiin, on lintujen sulat siis erittäin onnea tuovia. Mikäli olet huomannut, molemmilla Hengillä on siivet: he ovat yrittäneet saada susille kasvamaan siipiä, mutta sudet ovat liiaksi yhteenkasvaneet maan kanssa, ettei se onnistu.

Tärkeysjärjestyksessä:

- Suuret linnut (kotka, haukka, pöllö, joutsen, musta kurki)

- Pienet linnut (korppi, tikka -erityisesti palokärki-, pääskynen, kyyhkynen)

- Sudenkorento

- Lepakko

- Perhonen


Nimenantorituaali

Nimen lisäksi pentueen jäsenille annetaan linnun sulka, joka kiinnitetään turkkiin, yleensä pään tai niskan lähettyville. Eri laumoilla on eriväriset sulat. Sulasta on pidettävä huolta niin kauan, kunnes susi suorittaa parinottorituaalin: se on myös hyvä keino erottaa jo varatut sudet. Sulka siksi, että linnut ovat lähellä kumpaakin Henkeä, joten sulka antaa miltei täydellisen suojan pieniä onnettomuuksia vastaan, jotka muutoin koettelisivat pentua useimmiten kuolemaan asti.


Parinottorituaali

Parinottorituaalissa koko elämänsä ajan sulkaa pitäneet sudet joutuvat luopumaan omasta sulastaan, sillä he ovat nyt pari, ja tarpeeksi vahvoja yhdessä vastaamaan Hengille olemassaolostaan: tarpeen tullen lepytysrituaaleihin osallistumalla tai itse heitä lepyttelemällä ja kunnioittamalla. Pennut kun saattavat typeryyksissään sanoa tai tehdä mitä tahansa. Sulka annetaan lauman henkiselle johtajalle, joka laittaa sulat syrjään hautaamisrituaalia varten. Mikäli parisuhde peruuntuu jostain syystä, epäonni tulee seuraamaan näitä molempia pitkän aikaa eron jälkeen. Uuden parisuhteen solmimista varten tarvitaan hengellisen johtajan kanssa istunto, jossa selvitetään, ovatko he tosissaan ja aikovatko he pitäytyä suhteessa.


Hautaamisrituaali

Kun joku kuolee, kuuluu pitää hautaamisrituaali, jotta suden keho pääsee maatumaan oikein ja Metsän Hengen niin hyväksyessä. Mikäli hautaamisrituaalia ei tehdä, Metsän Henki - mitä varmimmin - evää tältä maatumisen ja sielu kuolee, eikä pääse elämän kiertoon syntymään uudelleen. Hautaamisrituaalissa sulka sidotaan suden tassujen ympärillä kulkevaan naruun taatakseen tälle turvallisen matkan tuonpuoleiseen.


Lepytysrituaali (Suuri)

Suurella lepytysrituaalilla on kaksi vaihetta. Ensimmäinen vaihe on lievempi rangaistus kuolemantuomiosta, mutta usein miltei yhtä paha ja nöyryyttävä, palvelee tarkoitustaan hyvin. Vaatii henkisen johtajan ja lauman läsnäolon.

1. Suden on luovuttava sulastaan, eli hän joutuu Henkien epäsuosioon ja pienet onnettomuudet jahtaavat häntä. Mikäli susi on jo luopunut sulastaan parinoton yhteydessä, he molemmat joutuvat rikkomaan parivalansa ja ottamaan takaisin sulkansa: siinä kohtaa sulat merkitsevät epäonnistumista, ja sulat värjätään pyhän kotkan verellä että ne erottuvat kunnollisten joukosta. Eli siis, kumpikin parista joutuu kärsimään toisen vuoksi. Siksi tämä on äärimmäisen paha rangaistus ennen kuolemantuomiota, ja yleensä viaton osapuoli parista vaatii nimenomaan kuolemanrangaistusta päästäkseen itse helpolla ja saadakseen oman sulkansa kunnollisena takaisin.

2. Kuolemantuomio. Yleensä toteutetaan ottamalla sulka pois, paritapauksissa ei mitään merkitystä, ja lähetetään pimeän metsän suolle: kerran sinne jouduttuaan susi ei enää löydä pois. Suosta nousevat rikkikaasut sekoittavat hajuaistin täydellisesti ja pitemmän ajan jälkeen tappavat.


Lepytysrituaali (Pieni)

Jonkin pyhän eläimen pyydystäminen, elävänä, ja sen tuominen uhrikivelle. Pyhä eläin on jätettävä henkiin, mutta siltä on otettava sulka, siivenkappale tai jokin muu osa, joka ei vahingoita sitä vakavasti. Anteeksipyytäminen, nöyrä asenne ja pelko auttavat varmasti asiaa. Tämä on tehtävissä yksinkin: ei vaadi henkistä johtajaa tai muita seuralaisia.